Duurzamer wonen? Leg je verlichting onder de loep.

Met de Nederlandse verkiezingen die er bijna aankomen, lijkt het wel alsof ok politici eindelijk de boodschap van meer verduurzaming hebben meegekregen. Duurzaamheid, groene energie en minder belasting voor het milieu zijn hot topics en niet gek ook: het is hartstikke belangrijk om nú wat te doen aan het klimaat, omdat je anders te laat bent en de schade onomkeerbaar is. Goed – een beter milieu begint uiteraard bij jezelf, dus wat kan jij doen om te verduurzamen? Nou, je zou kunnen beginnen bij je verlichting. Wist je dat je met de juiste verlichting al een stuk duurzamer kan wonen? Wij geven tips over de juiste verlichting.

Duurzame verlichting

Wij hanteren de term duurzame verlichting voor producten met een zeer lange levensduur, minimaal energieverbruik en impact op het milieu. Deze eigenschappen resulteren in lagere energie- en onderhoudskosten in vergelijking met reguliere producten. Kanttekening hierbij is dat de grens van wat duurzaam is steeds wordt verlegd door technologische ontwikkelingen.

LED lampen

Hoewel LED lampen in sommige gevallen vrij prijzig kunnen zijn, hebben ze wel een lange levensduur en ook op dit gebied blijkt toch: goedkoop is duurkoop. Ten eerste is het handig om te weten waar de afkorting “led” precies voor staat. LED is een afkorting voor Light Emmiting Diode. Een diode is een stukje materiaal waar stroom zich doorheen kan vervoeren. Oftewel: LED een diode die licht kan uitstalen. Eén LED lampje geeft niet zo heel veel licht af, maar door meerdere LED lampjes bij elkaar te plaatsen krijg je wel een goede lichtbron, zonder dat het veel stroom kost. De lampen van LED verlichting stralen vrij weinig warmte uit, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor brandgevaar of verbrandingsgevaar. Daarnaast hebben ze een ontzettend lange levensduur: ze gaan tot ongeveer 25 keer langer mee dan een normale gloeilamp.

Functies van lampen

Met lampen zijn er natuurlijk honderden mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een lichtbron zoals een tafellamp, of voor ingebouwde lampen zoals ingebouwde LED spots. Een inbouwspot led zou bijvoorbeeld uitstekend uitkomen in de kledingkast, zodat je ook in het donker perfect kunt zien wat er allemaal in je kast hangt. Led spots kunnen ook aan het plafond bevestigd worden. Hoewel sommige mensen denken dat LED verlichting ongezellig zou zijn, kan LED verlichting juist ook heel warm en gezellig zijn – kijk maar eens bij plafondspots van ledinbouwspotsleds.nl!

Wanneer is verlichting duurzaam, en wanneer juist niet?

Allereerst is het goed om te weten wanneer verlichting precies duurzaam is, en ook wanneer het dat niet is. Niet duurzame TL verlichting is over het algemeen heel gemakkelijk te herkennen, deze heeft namelijk nog een conventionele aansluiting. Dit type conventionele verlichting kun je herkennen aan een starter. Dit is een systeem wat ervoor zorgt dat de buis ontbrand en gestart wordt. Dit ken je misschien beter als de herkenbare ‘ping, ping, ping’ tonen. Dit type verlichting is 50Hz, dus de buis gaat 50 keer per seconde aan en uit. Bij LED verlichting, wat wel duurzaam is, wordt gebruik gemaakt van gelijkspanning en dus niet van wisselspanning.